logotype

Articole

Proiectul MMLT

MMLT (Metodologia Montessori în Predarea limbilor străine) este un proiect finanțat prin Programul Lifelong Learning/Învățare pe parcursul vieții al Comisiei Europene (Activitatea Cheie 2: Limbi străine) care își propune transferul metodei educaționale Montessori la predarea/învățarea limbilor străine a adulților de peste 20 de ani. Metoda educațională Montessori s-a dovedit a fi foarte eficientă și de succes cu copiii de până la 16 ani și are legătură în mod efectiv și eficient cu personalizarea metodelor de educație și luarea în considerație a factorilor care blochează învățarea.

Profesorii de limbi străine întâmpină aceleași probleme, în general cu adulții (sau studenți peste 20 de ani), cum ar fi refuzul de a învăța limbi străine și abandonul timpuriu al cursurilor, adesea datorat lipsei de timp și ideii că, la vârsta adultă, învățarea unei limbi străine este mult mai dificilă. Acest lucru se datorează, în principal, unei abordări învechite a învățării limbilor străine, adesea prea standardizată, fără a ține cont de blocajele psihologice ale adulților și timpul individual de învățare.

Proiectul va produce un manual pentru a exemplifica și argumenta transferul metodei Montessori la învățarea limbilor străine pentru adulți și studenți la Universitate. În acest manual metoda Montessori va fi adaptată astfel încât să se potrivească cu nevoile dobândirii abilităților de predare-învățare a limbilor străine. Manualul va fi disponibil în toate limbile țărilor partenere (greacă, italiană, engleză, română, maghiară, poloneză). Pe baza acestui manual, proiectul va organiza ateliere și e-learning/cursuri online pentru a forma profesorii de limbi străine din toată Europa să folosească metoda Montessori când își vor preda cursurile de limbi străine. Instruirea profesorilor va include implementarea practică a metodei pentru cei care vor studia limbile străine.

Se așteaptă ca proiectul să aibă un impact seminificativ în mai multe direcții: va produce o metodologie nouă și inovatoare pentru predarea limbilor străine la adulți, va aduce un plus de valoare la curriculum-ul instructorilor cu o abordare distinctivă și modernă, va facilita schimbul de bune practici între instructori, folosind o metodă comună și va induce cursanților motivația în a-și atinge scopul (acela de a învăța o limbă străină) cu mai mult succes.

FaLang translation system by Faboba